luni, 21 noiembrie 2011

Crearea unei baze de date în Visual FoxPro – tutorial


Poate te întrebai cum lucrează și ce este o baza de date, sau nu vrei să mai dai bani pe curs de acest tip și nu ști cum să lucrezi cu acest soft, sau doar te întrebi cum ai putea ordona dar și gestiona în același timp produsele pe care le ai într-un magazin. Dacă îți pui cel puțin una din întrebările menționate, cu siguranță vei vrea să afli mai mult. Însă indiferent de motivul pe care îl ai, îți voi arăta cum poți proceda prin urmarea pașilor care ți-i voi prezenta în tutorialul de mai jos.

Crearea bazelor de date nu necesită foarte mult efort. Tot ceea ce va trebui să înveți, sunt dar codurile de comandă, pentru ca programul să execute acea operațiune, automat.

Programul îl poți descărca de aici, acesta fiind portabil(nu va mai fi nevoie de instalarea sa): Download Visual FoxPro Portabil

Tutorial

Înainte de a începe tutorialul, vreau să menționez faptul că acest tutorial este doar unul dintr-o serie de tutoriale având ca subiect baze de date.

1. Primul pas pe care îl vei face, va consta în deschiderea programului, apoi din meniul *File* vei da click pe *New...*
1.2 În fereastra ce tocmai a apărut vei alege tipul fișierului, în cazul nostru *Table*, apoi click pe butonul *New file*
1.3 Acum vei salva baza de date, cu un nume specific (pentru baze de date extensia fișierului va fi .dbf) și vei salva făcând click pe butonul *Save*
2. Acum vei crea structura acestei baze de date. În fila *Fields*, completezi cu câte un domeniu (câmp) specifice acestei baze de date. După care vei apăsa butonul *OK* pentru salvare.
3. Pentru completarea bazei de date cu elemente specifice, introduci în fereastra de comandă codul APPEND
4. Pentru vizualizarea acestora pe domenii, tastezi în fereastra de comandă codul BROWSE
5. Listarea datelor se va face prin comanda LIST
6. Însă, pentru structura bazei de date, vei folosi expresia LIST STRUCTURE
7. În acest pas, vei lista un singur câmp. Codul va fi format din comanda LIST și numele câmpului respectiv.
EX.: LIST nume_prod
8. Listarea mai multor câmpuri se va face prin comanda LIST și adăugarea lângă acesta, fiecare câmp despărțit prin virgulă.
Ex.: LIST nume_prod, pret, stoc
9. Pentru listarea cu condiție numerică, va fi necesară comanda LIST; numele câmpului pe care vrei să ți-l listeze, după acesta, cuvântul FOR; apoi numele câmpului ce are condiție numerică; intervalul de listare marcat la alegere cu <, =, > și în final numărul intervalului.
Ex.: LIST nume_prod for pret>100
10. În cazul în care vrei să modifici structura bazei de date, utilizezi expresia MODIFY STRUCTURE.
EX.: În cazul de față, am adăugat un nou câmp numit *cantitate* de tip caracter, cu o lungime de 3 caractere.
10.1 În fereastra următoare vei salva modificările făcute dând click pe *OK*
11. După salvarea noii structuri, vei completa câmpurile libere, prin comanda BROWSE
12. Listarea pentru câmpurile logical se poate proceda prin comanda LIST; numele câmpului pe care vrei să ți-l listeze, după acestea, cuvântul FOR; apoi numele câmpului cu condiția logical; semnul = și în final .f. de la false (fals) sau .t. de la true (adevărat).
Ex.: LIST nume_prod for stoc=.f.
13. Listarea după condiția de caracter, se va proceda ca și la pasul 12, dar și cu o mică modificare constând în înlocuirea după semnul = cu ” * ” (* - Prima litera din datele câmpului respectiv).
Ex.: LIST nume_prod for nume_prod=”P”

14.  Pentru poziționare pe prima înregistrare vei folosi expresia GO TOP apăsând Enter, după care BROWSE și din nou Enter.

15. Iar pentru poziționarea pe ultima înregistrare vei folosi expresia GO BOTTOM apoi apeși Enter, după care BROWSE și din nou Enter.
16. În cazul în care vrei o poziție intermediară, aceasta se va face cu expresia GO RECORD; nr. poziției înregistrării, apoi apeși Enter , după care BROWSE și din nou Enter.
17. Pentru ordonarea alfabetică, a unui câmp, va fi nevoie de expresia INDEX ON după acesta se va adăuga numele câmpului respectiv, iar în final TO INDH apoi dedesubt vei tasta BROWSE și vei da Enter.
Ex.:
INDEX ON nume_prod TO INDH
BROWSE
18. Iar pentru indexarea unui câmp numeric se va face cu expresia INDEX ON, după acesta se va adăuga numele câmpului respectiv (ce are condiție numerică), iar în final TO INDC apoi dedesubt vei tasta BROWSE și vei da Enter.
Ex.:
INDEX ON pret TO INDC
BROWSE


Dacă  ai avut interes pentru acest subiect, vreau să-mi lași un comentariu mai jos și să-mi spui ce ți-a plăcut, și ce subiect te interesează în mod special pe tine.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 comentarii:

Gianina. spunea...

Am folosit asta pentru a face un proiect. Merci :)

FUNY spunea...

Foarte interesant ,Multumesc pentru tutorial m-a ajutat.

Trimiteți un comentariu